Algemeen

 

Niet vergeten:

 

  • Bij het brengen van uw huisdier moet u het vaccinatieboekje of paspoort meebrengen.
  • Zorg ervoor dat de entingen ruim op tijd gegeven worden.
  • Is uw teef loops tijdens haar verblijf, geef dit dan even door.
  • Laat een mobiel- of een ander nummer bij ons achter, zodat bij evt. bijzonderheden wij u kunnen benaderen.
  • Eventuele bijzonderheden in gedrag t.o.v andere dieren of mensen horen wij graag van te voren.
  • Behandel uw huisdier tegen vlooien en wormen.

 


                

 

Wassen

Wilt u uw hond lekker schoon en fris mee naar huis, laat hem dan door ons wassen.
Het is ook mogelijk om uw hond of kat tijdens zijn verblijf vakkundig te laten trimmen.

 

 

 

 

 

PATMOS in "” OVER DIEREN” het informatieblad voor de dierenbezitter ( 2012)

 

 

 

Jolanda en Koert Flikkema runnen Dierenpension & Trimsalon Patmos in het Noord-Groningse Spijk. Jolanda kreeg het pension houden met de paplepel ingegoten: haar ouders hadden vroeger een dierenpension in het centrum van hetzelfde dorp. De boerderij van haar opa en oma is de thuishaven van het gezin Flikkema en biedt tegenwoordig tijdelijke huisvesting aan meer dan vijftig honden en katten én een trimsalon voor deze viervoeters. Over Dieren ging op bezoek.

 

 

 

Jolanda Flikkema vertelt: "Mijn man werkte als vrachtwagenchauffeur en was van zondag tot en met vrijdag van huis. Ik wilde ook graag iets om handen hebben. Omdat we vier kinderen hebben, wilde ik het liefste thuis werken. Mijn ouders hadden vroeger een dierenpension en daardoor kwam ik op het idee om ook weer een pension te beginnen. We woonden sinds 1994 op de boerderij die van mijn grootouders is geweest en hadden daarmee een prachtige plek voor een pension. In de avonduren heb ik mijn diploma als pensionhoudster gehaald en in 1997 hebben we de schuur afgebroken en opnieuw opgebouwd. In 1998 begonnen we met 18 kennels voor dieren die voornamelijk tijdens de schoolvakantie kwamen. In 2005 heb ik mijn diploma voor hondentrimster gehaald en hebben we de trimsalon geopend. Een half jaar later heb ik nog een cursus katten trimmen gedaan en daarvoor een certificaat behaald. Veel eigenaren vinden het prettig om hun dier lekker gewassen en getrimd mee naar huis te nemen na een verblijf hier, maar er komen ook veel mensen alleen voor de trimsalon.”

 

 

 

Uitlaatvelden

 

"Inmiddels heb ik mijn baan als vrachtwagenchauffeur opgezegd en werk ik mee in het pension”, gaat Koert Flikkema verder. "Vorig jaar hebben we twee vleugels erbij gebouwd en Patmos telt nu 53 kennels die allemaal een ruim binnenhok en uitloop naar buiten hebben. Voor katten hebben we twee ruime binnenverblijven met buitenrennen. Honden van dezelfde eigenaar kunnen bij elkaar in een kennel geplaatst worden. Vreemde honden plaatsen we nooit bij elkaar. Onze uitlaatvelden zijn van elkaar gescheiden door hekwerk en iedere hond wordt apart uitgelaten. De honden kunnen elkaar wel zien en samen rennen, maar niet bij elkaar komen. Daar hebben we bewust voor gekozen om ruzies en vechtpartijtjes te voorkomen. Sommige honden zijn nu eenmaal een beetje gespannen als ze in een pension zitten en voorkomen is beter dan genezen. Bovendien kunnen we door de gescheiden velden de ontlasting van de dieren beter in de gaten houden. In de bouwvak zitten we vol, mensen moeten ruim van tevoren een plek in de zomervakantie reserveren. Gelukkig helpen mijn schoonouders ons in de drukke periodes mee. Het hele jaar door hebben we per week gemiddeld zo’n tien tot vijftien honden in het pension en in het weekend vaak iets meer. Doordat we de nieuwe verblijven ook kunnen verwarmen, hebben we gedurende de koude maanden ook meer aanvraag. Mensen kiezen er steeds vaker voor om hun huisdier tijdens de jaarwisseling naar het pension te brengen. Omdat wij in het open veld wonen hebben wij weinig tot geen last van vuurwerk.”

 

 

 

Drukke dagen

 

"Iedere ochtend vroeg laten we alle honden uit en maken we de hokken schoon. Daarna krijgen ze voer. Eigenaren die dat willen kunnen hun eigen voer meegeven en sommige dieren krijgen dieetvoer en/of medicijnen. Om negen uur begin ik in de trimsalon en gaat Koert de administratie doen, telefoontjes beantwoorden, pensionklanten helpen en hij laat de honden opnieuw uit. Van maandag tot en met zaterdag hebben we vaste tijdstippen voor het halen en brengen van de pensiongasten, ’s ochtends van tien tot elf uur en ’s middags van twee tot drie uur. Dat is een bewuste keus, omdat we op deze manier rust in het pension houden. Honden reageren erg als er vreemde mensen komen. Wanneer de uren voor het brengen en halen voorbij zijn, is het een stuk rustiger in de kennels. Met mensen voor wie deze tijdstippen lastig zijn, maken we graag een afspraak op een ander moment. Sommige eigenaren komen hier al jaren. Er zijn honden die we steeds weer terugzien, van onstuimige pup tot hoogbejaarde hond. Logisch dat je een band met die dieren en hun baasjes opbouwt.”

 

 

 

Dierenarts

 

"Wij hebben een vaste dierenarts, ook voor onze eigen dieren. Maar als er iets met een pensiongast is, nemen we bij voorkeur contact op met de eigen dierenarts. Die kent hem of haar het beste en is op de hoogte van een eventuele ziektegeschiedenis. Alles natuurlijk in nauw overleg met de eigenaar. We vragen de eigenaren van onze gasten om ervoor te zorgen dat de dieren tijdig ingeënt worden voordat ze naar Patmos komen. Voor honden is dat de zogenoemde jaarlijkse cocktailenting, dat is de enting tegen hondenziekte en parvo, eventueel aangevuld met een enting tegen kennelhoest. Katten moeten jaarlijks ingeënt worden tegen kattenziekte, niesziekte en Bordetella (ook wel kennelhoest).”

 

 

 

Noodsituaties

 

Gelukkig maken Jolanda en Koert maar heel weinig noodsituaties mee. "Als honden last hebben van heimwee of zich hier niet prettig voelen, geven we ze extra aandacht en komt het meestal wel in orde. We hebben altijd een telefoonnummer waarop we de eigenaar of een contactpersoon kunnen bereiken mocht er toch iets misgaan. Gelukkig heeft bijna iedereen tegenwoordig een mobiele telefoon en zijn de meeste mensen tijdens hun afwezigheid prima te bereiken. Wanneer een zieke of oude hond of kat wordt gebracht vragen we altijd wat er moet gebeuren mocht er iets naars voorvallen. Een hond kan bijvoorbeeld overlijden tijdens zijn verblijf bij ons en dan is het prettig als we weten wat de mensen met het dier willen: begraven of cremeren. Het is belangrijk dat je daar goede afspraken over maakt, hoe akelig het onderwerp ook is.”

 

 

 

Dibevo

 

"We zijn aangesloten bij Dibevo, de brancheorganisatie voor ondernemers in de gezelschapsdierensector, en ons pension wordt op de website vermeld. Voor veel mensen is het een soort waarborg dat je bij een dergelijke organisatie bent aangesloten, net als de Bovag voor garages.Wanneer je een vraag hebt over je bedrijf kun je ook bij Dibevo terecht. Een tijd geleden hadden we een vraag over een probleem met een klant en toen hebben de mensen van Dibevo ons met raad en daad bijgestaan. Er wordt met je meegedacht en men probeert oplossingen aan te reiken. Daarnaast verwijzen dierenpensions die bij Dibevo zijn aangesloten vaak naar elkaar door als ze vol zitten. Ook kunnen mensen een pension zoeken via de Dierenpensionwijzer op dibevo.nl.”